wepsi

Don’t show fear

Eli älä näytä pelkoa. Taas kerran uutta avustajaa kouluttaessani ajattelin, että nyt pitää pysyä tyynenä. Kaikille työnantajille on tuttua, että uusien työntekijöiden kanssa pitää olla kärsivällinen ja pitää antaa hyvät ohjeet, eikä saa näyttää turhautumista. Henkilökohtaisten avustajien työnantajille tärkeää on myös se, että ei näytä pelkoa siirroissa eikä kommunikoi sitä työntekijälle.

Minua on aina siirrelty nostamalla pyörätuoliin ja pyörätuolista. Se vain on kätevin ja nopein tapa. Normaalivahvuiselle ja terveelle ihmiselle nosteluni ei ole ongelma, koska pyörätuolini, sänkyni ja suihkutuolini ovat korkeussäädettäviä enkä ole isokokoinen. Ensimmäinen nostokerta on kuitenkin kaikille työntekijöille jännittävä. Vaikka tietäisi olevansa tarpeeksi voimakas, se on uusi ajatus pitää toista aikuista ihmistä sylissä. Jotkut nappaavat minut syliin itsevarmasti ja kunnolla, ja keskusteltavaksi jää vain mihin kohtaan istuinta minut lasketaan. Kaikilla ei voima riitä, ja huomaan heti, että ei kannata edes yrittää. Heidän kanssaan mietitään toisia ratkaisuja.

Näiden kahden ryhmän väliin jää epävarmat nostajat. Joillain epävarmuus on fyysistä, joillain psyykkistä ja monet ovat hieman kumpaakin. Fyysiseen epävarmuuteen auttaa paljon se, että kokeilemme erilaisia nostotekniikoita ja harjoittelemme helppojen nostojen kanssa ennen kuin siirrymme hankalempiin nostoihin (eli suihkutuolista pois siirtymiseeni, joka on hankala kaikille).

On nostajan epävarmuuden syy mikä tahansa, minä en saa olla epävarma. Minun täytyy valaa uskoa nostajaan, että hän saa minut ylös ja liikkeelle. Jos näytän vähänkään siltä, että pelkään nostoa tai kommunikoin homman epäonnistuvan, nostaja reagoi siihen alitajuisesti. Silloin nosto ei onnistu ja en liiku minnekään. Nostaja alkaa epäilemään omia voimiaan ja taitojaan, eikä seuraava kerta ole sitä helpompi. Minun täytyy sanoa kaiken menevän hyvin, vaikka miten olisin melkein ollut putoamassa tai pääätynyt hulluun asentoon. Yritän muotoilla kehitysehdotukset positiivisesti ja kerron kaikilla uusilla nostajilla olevan samoja ongelmia. Neuvon, mitä voisi tehdä toisin ja korostan, että onnistuminen on vain harjoittelusta kiinni. Tarpeeksi positiivisella vahvistuksella ja nostojen harjoittelulla monesta epävarmasta nostajasta tulee hyvä nostaja, joistain jopa loistavia.

Sama positiivinen vahvistus ja harjoittelu pätee moneen muuhunkin asiaan uuden työntekijän koulutuksessa. Jos työntekijäole näyttää pelkonsa, alkaa hänkin pelätä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *