wepsi

vapaa-aika

Vapaa-aikani jakautuu aika monen kiinnostuksenkohteen kanssa. Kaikkea ei voi myös sanoa vapaa-ajaksi. Esimerkiksi järjestöaktiivisuus on jo elämäntapa, ja matkojen järjestäminen on välillä täysipäiväinen projekti.

Vapaa-ajastani (kaikesta, mikä ei ole maksettua työtä) voit lukea alta. Joillekin vanhoille ja uusille jutuille on oma erillinen sivunsa listattuna. Linkki-sivu kerää yhteen kaikkea enemmän tai vähemmän turhaa.

Kuvassa ylhäällä on kaksi muntjakkia. Ne ovat koiran kokoisia hirviä ja kuva on Espanjasta Benalmadenan eläintarhasta.

Ikuinen oppiminen

Oppiminen näkyy sekalaisten kurssien suorittamisena. Yliopisto-opintoihin kuului kieliä, viestintää, naistutkimusta ja muuta ei-pakollista. Sen lisäksi olen mm. opiskellut bändisoittoa, piirtämistä, yhteisömanagerointia, digitaalista muotoilua ja projektinhallintaa. Parhaillaan on menossa yrittäjän ammattitutkinto ja kirjoittamisen opinnot edistyvät hitaasti avoimessa yliopistossa.

Näiden lisäksi olen aina lukenut paljon. Kirjahylly viekin yhden seinän. Romaanien lisäksi joukossa on tietokirjoja historiasta, kirjoittamisesta, designista ja rikoksista, ja aika paljon muustakin. Verkossa taas tulee luettua kaikenlaista ja opittua kaikkea turhaa.

Katson myös dokumentteja sekalaisista aiheista. Time Team on tullut katsottua kokonaan läpi, ja kokkaus/ompelu/savenvalanta/lasinpuhallus-kilpailujen katsomisellakin oppii aina jotain.

Järjestöt

Järjestöelämä on tosiaan jo elämäntapa, ja on muutakin kuin pullan leipomista. Sitäkin tullut tehtyä, mutta on myös järjestetty arpajaisia, vedetty suuriakin kokouksia ja neuvoteltu työehtosopimuksia.

Vanhempani ovat olleet aina enemmän tai vähemmän aktiivisena erilaisissa yhdistyksissä, ja varsinkin lihastautiyhdistyksen tapahtumat tulivat pienenä tutuksi. Sisko oli töissä Kynnys ry:ssä, mitä kautta opin vammaisaktivismista (ja että ei kannata mennä heti baariin mielenosoituksen jälkeen, kun olin ainoa Kynnyksen paidassa paikalla vastaanottamassa useamman tuhannen markan yllätysshekkiä).

Aikuisiällä olen kuulunut useampaan järjestöön ja ollut monessa aktiivisena. Paikalliset lihastautiyhdistykset ja Lihastautiliitto ovat pysyneet mukana koko ajan. Mukaan tuli SMA Finland, kun diagnoosiini alkoi ilmestyä lääkehoitoja. Hengitystuki ry taas ajaa hengitykseen keskittyviä asioita.

Tärkein juttu tällä hetkellä ovat henkilökohtaiseen apuun liittyvät asiat. Niitä pohdin aiemmin Heta-liiton varapuhenjohtajana. Epävirallisen työnantajien Facebook-ryhmän ylläpitäjänä olen nähnyt kaikenlaisia tapauksia, niin hyvässä kuin huonossa. Toimivan henkilökohtaisen avun järjestelmän polesta on vielä paljon työtä edessä.

Pelaaminen

Pelaaminen kattaa kaiken lautapeleistä tietokonepeleihin. Ensimmäiset muistot pelaamisesta on Tetriksestä jostain 80-luvun lopulta. Se jälkeen pelattiin tasohyppelyitä ja miinaharavaa.

Doom ja Wolfenstein 3D tutustuttivat ammuntapeleihin, ja Max Paynen vedin melkein yhdellä istumalla läpi. GTA:n eri osia on pelattu läpi myös, ja ihmetelty erilaista maailmaa.

SimCity sytytti innon rakentamissimulaattoreihin. Sen jälkeen piti hankkia pari uudempaa SimCityä, ja uusin ostokseni onkin ollut Cities:Skylines (useampi vuosi sen julkaisun jälkeen). The Sims oli jotain aivan uutta, ja kakkososa on ollut syy pariin tietokoosien oäivitykseen, ja on pelilistalla 17 vuoden jälkeenkin. Aika tosin menee rakennellessa enemmän kuin pelatessa.

90-luvulla oli myös ajopelejä. Formulaa ja moottoripyöräilyä, ja hiekkarata-ajoa. Sitä seurasi Trackmania, The Crew ja Euro Truck Simulator 2.

Facebookin ja kännyköiden huono puoli on addiktoivat pikkupelit. Erilaisia rivien teko pelejä (Bejeweled, Nibblers, Angry Birds Dreams, jne.) on tullut kokeiltua loputtomast. Samoin erilaisia älypelejä ja palapelejä.