Mikä

Teoria aikaansaamisesta pohtii tekemista, aikaa, laiskuutta, tehtäviä, työtä, vapaa-aikaa ja ennen kaikkea sitä, miten jotain saisi aikaan.

Kuka

Venla on liikuntavammainen ADHD-tyyppinen, jota ei huvita tehdä mitään turhaa. Sen seurauksena hän pyörittää omaa yritystä, tekee päivätöitä, opiskelee, on monessa järjestössä aktiivi, viettää aikaa puolison kanssa ja katselee liikaa televisiota.

Vääriä asioita?

Huomaan usein, että se tehtävä, jota pitäisi edistää, ei juuri sillä hetkellä kiinnosta. Keksin jotain aivan muuta tekemistä hyvin helposti.

Jos edessä on tarkka deadline, pitää palauttaa keskittyminen tëhtävään. Pomodoro-tyyliset tauot ovat usein hyväksi. Annan itselleni luvan tehdä hetken jotain aivan muuta, ennen kuin palan taas tärkeämpään tehtävään. En tosin pidä tarkkaa aikataulua. Pomodorossa tehdään 20 minuuttia töitä ennen 5 minuutin taukoa. Ajoitettu työskentely ei ainkaan itselläni toimi. Tauolle tulee tarve usein ennen kellon soittoa, tai ajatus ja flow haluaisivat jatkua edelleen.

Toinen tekniikka, jota en suosittele kovin monelle, on edistää montaa projektia yhtä aikaa. Kun yksi tekeminen lakkaa kiinnostamasta, voi siirtyä toiseen. Tässä tosin pitää olla tarkkana, että ne tärkeimmät asiat tulevat oikeasti tehtyä. Toisaalta jos on liian monta projektia kesken yhtä aikaa, ei mikään edisty ja stressitaso kasvaa. Samalla saa itsensä palamaan loppuun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *