Mikä

Teoria aikaansaamisesta pohtii tekemista, aikaa, laiskuutta, tehtäviä, työtä, vapaa-aikaa ja ennen kaikkea sitä, miten jotain saisi aikaan.

Kuka

Venla on liikuntavammainen ADHD-tyyppinen, jota ei huvita tehdä mitään turhaa. Sen seurauksena hän pyörittää omaa yritystä, tekee päivätöitä, opiskelee, on monessa järjestössä aktiivi, viettää aikaa puolison kanssa ja katselee liikaa televisiota.

Tärkeysjärjestys

Mitä jos tehtäviä ei suoritettaisi deadlinen mukaan vaan niiden hyödyllisyyden? McClatchy ehdottaa luokittelua, jossa tärkeimpänä ovat eteenpäin vievät tehtävät (gain), niiden jälkeen mitattu haittojen hallinta (recorded prevent pain) ja viimeisenä haittojen hallinta sellaisenaan (prevent pain).

Eteenpäin vievät tehtävät ovat nimensä mukaisesti elämää jollain tavoin parantavia tehtäviä. Niitä ei ole pakko tehdä eikä kukaan valvo niiden tekemistä. Tällainen tehtävä voi olla esimerkiksi hyödyllisen kirjan lukeminen tai uuden kielen opettelu. Eteenpäin vievät tehtävät tuovat iloa ja mielekkyyttä elämään. Ne voivat olla osa suurempaa unelmaa kuten työskentely ulkomailla.

Haittojen hallinta lähtee liikkeelle negaatiosta. Jos tehtävää ei tee, siitä seuraa haittaa. Jos ei maksa vuokraa, joutuu kodittomaksi. Jos ei tee työtehtäviään, saa potkut. Haittojen hallintaan liittyvät tehtävät on pakko tehdä, haluaa tai ei. Ne ovat elämän ylläpitoa.

Mitattu haittojen hallinta tarkoittaa, että joku ulkopuolinen seuraa tehtävistä suoriutumista. Maksamattomasta laskusta lähtee maksumuistutus. Tietyt työtehtävät voidaan mitata määrissä, kuten laskutetut tunnit tai valmistetut tuotteet. Minimin alle jääminen ei tuo heti potkuja, mutta sitä ei katsota hyvällä.

Vaikuttaako tehtävälistasi erilaiselta tämän jälkeen?


Lähteet

Steve McClatchy: Decide: Work Smarter, Reduce Your Stress, and Lead by Example

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *