Mikä

Teoria aikaansaamisesta pohtii tekemista, aikaa, laiskuutta, tehtäviä, työtä, vapaa-aikaa ja ennen kaikkea sitä, miten jotain saisi aikaan.

Kuka

Venla on liikuntavammainen ADHD-tyyppinen, jota ei huvita tehdä mitään turhaa. Sen seurauksena hän pyörittää omaa yritystä, tekee päivätöitä, opiskelee, on monessa järjestössä aktiivi, viettää aikaa puolison kanssa ja katselee liikaa televisiota.

Ruma sammakko

Paras tapa aloittaa aamu on kuulemma syödä sammakko, sanoo Brian Tracy. Hän lainaa Mark Twainin ja monen muun ajatuksia tähän ideaan perustuvassa kirjassaan. Idea on hyvä ja sitä käytetään paljon monen aikaansaamisteorian osana.

Kuvittele lammikko täynnä sammakoita. Osa istuu lumpeen lehdellä, jotkut uiskentelevat ja toiset kurnuttavat rannassa. Sammakko on tässä tapauksessa jokin tehtävä, joka pitää saada aikaan. Mitä isompi, limaisempi ja rumempi sammakko, sitä hankalampi tehtävä. Jotkut sammakot ovat pieniä ja kauniita, ne on mukava syödä. Rumia jättikokoisia rupisammakoita ei kukaan halua pistää poskeensa.

Tracy tai kukaan mukaan ei taida puhua myrkkysammakoista, mutta varmasti niitäkin tässä metaforassa on. Myrkylliset sammakot tuppaavat olemaan hyvin pieniä ja ihmissilmään kauniita. Tehtävinä nämä olisivat mukavia ja helppoja, mutta niiden seuraukset toisivat paljon lisää töitä.

Joka tapauksessa kun syö aamulla suurimman ja rumimman sammakon, siitä pääsee eroon heti. Pienet sammakot, ne mukavat tehtävät, jäävät loppupäiväksi. Jos ne syö heti, ei se suuri ruma rupikonna enää houkuta.

Sammakkolampi ei ota huomioon sitä, että joskus se suurin sammakko on liian iso haukattavaksi kerralla. Tracy kirjoittaa, että syö sammakko aamupäivällä ja loppupäivänä jää aikaa muille tehtäville. Hän ei jää pohtimaan, että sammakon syömiseen voi mennä koko päivä tai koko viikko. Oma suositukseni on, että tällöin sammakon voi jakaa osiin. Syö yksi sammakon jalka tai varvas tänään, ja jatka siitä huomenna.

Suuresta sammakosta kannattaa toki syödä paljon kerralla, mutta jossain vaiheessa raja tulee vastaan ainakin itselläni. Lisäksi lammikon muut sammakot alkavat kurnuttaa entistä lujempaa päivän mittaan. Välillä on pakko syödä se äänekkäin sammakko välipalaksi.

Lue aiheesta:

Eat That Frog: Brian Tracy Explains the Truth About Frogs

We tried it: Eat That Frog (productivity system)

Eat the Frog

Syö sammakko aamulla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *