Mikä

Teoria aikaansaamisesta pohtii tekemista, aikaa, laiskuutta, tehtäviä, työtä, vapaa-aikaa ja ennen kaikkea sitä, miten jotain saisi aikaan.

Kuka

Venla on liikuntavammainen ADHD-tyyppinen, jota ei huvita tehdä mitään turhaa. Sen seurauksena hän pyörittää omaa yritystä, tekee päivätöitä, opiskelee, on monessa järjestössä aktiivi, viettää aikaa puolison kanssa ja katselee liikaa televisiota.

Lusikoita

Verkossa kiertää tarina lusikoista jaksamisen kuvajaana. Alkuperäisessä tarinassa Christine Miserandino antaa ystävälleen kasan lusikoita. Jokainen lusikka kuvaa yhtä päivän tehtävää. Kun tehtävä on suoritettu, kuten esimerkiksi vaatteet saatu päälle tai tiskit tiskattua, ystävä menettää yhden lusikan. Jos lusikat loppuvat kesken, ei sinä päivänä tehdä enää mitään.

Terveillä ihmisillä lusikoita on yleensä melko rajattomasti. Jos taas jaksaminen on rajallista fyysisten tai psyykkisten vaivojen takia, lusikoita voi olla vain muutama. Pitää valita, tiskaako vai meneekö suihkuun.

Lusikkametaforaa voi jatkaa melkein loputtomasti. Kaikki lusikat eivät sovi joka tehtävään. Mummon hienolla soppalusikalla ei esimerkiksi kaiverreta kivikovaa jäätelö yhtä hyvin kuin modernilla teräslusikalla. Pikkulusikat sopivat eri tehtäviin kuin isot lusikat. Kertakäyttölusikat taas menevät rikki helposti ja ivat usein väärän muotoisia kaikkeen. Toisaalta ne ovat parempia kuin ei mitään.

Päivän voisi aloittaa laskemalla päivän käytettävissä olevat lusikat ja tarkistamalla niiden laatu. Mikä lusikka sopii mihinkin suunniteltuun tehtävään?


Lue lisää

Spoon theory

The Spoon Theory written by Christine Miserandino

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *