Mikä

Teoria aikaansaamisesta pohtii tekemista, aikaa, laiskuutta, tehtäviä, työtä, vapaa-aikaa ja ennen kaikkea sitä, miten jotain saisi aikaan.

Kuka

Venla on liikuntavammainen ADHD-tyyppinen, jota ei huvita tehdä mitään turhaa. Sen seurauksena hän pyörittää omaa yritystä, tekee päivätöitä, opiskelee, on monessa järjestössä aktiivi, viettää aikaa puolison kanssa ja katselee liikaa televisiota.

Listoja

Lähes jokaisessa tehokkuutta ja tekemistä käsittelevässä kirjassa mainitaan listat. Joissain kehotetaan ensin listaamaan, mitä haluaa elämältä ja sitten lähdetään käsittelemään sitä eteenpäin.

Yleinen tapa on myös ottaa jokin iso kokonaisuus, ja jakaa sitä edelleen pienempiin ja pienempiin osiin. Ei kirjoiteta koko kirjaa, vaan mietitään luvun rakennetta tai käydään läpi taustamateriaalia parinkymmenen minuutin ajan.

Kokonaisuuden sijaan voidaan miettiä abstraktimpaa maalia, kuten miten saada parempi suhde sukulaiseen. Tämäkin prosessi voidaan jakaa osiin eli vietä enemmän aikaa hänen kanssaan, lähetä päivittäinen sähköposti ja niin edelleen.

Listat voivat olla ilman mitään aikamääreitä. Ne voidaan myös tehdä tarkkaan rajatuksi. Mitä pitää tehdä ensi vuona, kuukauden sisään, ensi viikolla tai huomenna?

Alexanda Franzen muistuttaa, että listoille voi sisällyttää muutakin kuin hyödyllisiä tehtäviä. Katsele taivasta tai juo hyvää teetä käy hyvin tehtäväksi.

Lue lisää

The Checklist Book: Set Realistic Goals, Celebrate Tiny Wins, Reduce Stress and Overwhelm, and Feel Calmer Every Day (The Benefits of a Daily Checklist)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *